Algemene info gevogelte

Een deel van ons productieproces.

Hiernaast ziet u onze filtermachines in werking. De semi-automatische fileerrmachines produceren hoogwaardige kwaliteit kippenborstfilets. Naar wens hele of halve kipfiletproducten met of zonder huid. De borstkappen worden 1 voor 1 op de machine geplaatst. De deboner scheidt het karkas van de filet. Onze medewerkers kijken elke filet na of deze bot- en vetvrij is. Een deel van de kwaliteitsbeheersing borgen wij hier mee.

Over welke kip spreken wij als we praten over de gangbare kip?

Kippen gehouden in zogeheten gangbare stallen leven in een stal met strooisel. Het klimaat in de stal wordt goed gecontroleerd en aangepast aan de behoeften van de kippen. De lucht wordt gereinigd van stofdeeltjes. De kuikens komen op het bedrijf als ze één dag oud zijn en blijven ongeveer zes weken op de boerderij. De hele dag is er eten en water. De boer loopt meerdere keren per dag door de stal en kijkt of alles goed gaat met de dieren.

Het opgroeien van de dieren en de hygiëne in het algemeen wordt goed in de gaten gehouden. Gezonde dieren voelen zich beter. Er zijn ook andere factoren die het welzijn van de dieren bevorderen. In Nederland en Europa gelden algemene regels voor de bescherming van landbouwhuisdieren. De Nederlandse pluimveesector heeft daarbij nog eigen, extra welzijnsregels.

Veel kip uit de gangbare houderij wordt geëxporteerd naar dichtbij gelegen EU-landen. Er is een grote buitenlandse vraag naar Nederlands kippenvlees. Op gangbare bedrijven bestaat het menu van de kippen voornamelijk uit granen, soja en vetten. Om vleeskuikens goed te laten groeien en gezond te houden, bevat de voeding alle noodzakelijke stoffen als eiwit, vitamines en mineralen. Voor het gebruik van diergeneesmiddelen gelden strenge regels, waarbij het uitgangspunt is dat dit alleen gebeurt bij noodzaak.

Wij werken met partners die zich hier goed bewust van zijn.

Benieuwd naar meer informatie over kip in het algemeen? Graag verwijzen wij u naar de site kipkiplekker.nl.